Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα AΑναζήτηση με το γράμμα BΑναζήτηση με το γράμμα CΑναζήτηση με το γράμμα DΑναζήτηση με το γράμμα EΑναζήτηση με το γράμμα FΑναζήτηση με το γράμμα GΑναζήτηση με το γράμμα HΑναζήτηση με το γράμμα IΑναζήτηση με το γράμμα JΑναζήτηση με το γράμμα KΑναζήτηση με το γράμμα LΑναζήτηση με το γράμμα MΑναζήτηση με το γράμμα NΑναζήτηση με το γράμμα OΑναζήτηση με το γράμμα PΑναζήτηση με το γράμμα QΑναζήτηση με το γράμμα RΑναζήτηση με το γράμμα SΑναζήτηση με το γράμμα TΑναζήτηση με το γράμμα UΑναζήτηση με το γράμμα VΑναζήτηση με το γράμμα WΑναζήτηση με το γράμμα XΑναζήτηση με το γράμμα YΑναζήτηση με το γράμμα Z

Ιωνική Διάλεκτος

Author(s) : Καναβού Νικολέττα (1/16/2006)

For citation: Καναβού Νικολέττα, «Ιωνική Διάλεκτος», 2006,
Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4671>

Ιωνική Διάλεκτος (1/23/2006 v.1) Ionic Dialect (2/7/2007 v.1) 

Quotations

 

Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΦΑΝΟΔΙΚΟΥ

Λόγω της επιβολής της αττικής διαλέκτου ήδη από την Κλασική εποχή, οι πιο σημαντικές πηγές για την ιωνική διάλεκτο είναι οι αρχαϊκές επιγραφές. Ενδιαφέρον παράδειγμα για τη σύγκριση της ιωνικής με την αττική διάλεκτο αποτελεί η ακόλουθη επιγραφή από το Σίγειο (η πολύ γνωστή «στήλη του Φανοδίκου»), 6ος αι. π.Χ. (SIG I³ 2 = IG I³ 1508).

Το κείμενο Α είναι σε (ανατολική) ιωνική διάλεκτο: «Ο Φανόδικος από την Προκόννησο δωρίζει έναν κρατήρα και μια βάση κρατήρα και ένα στραγγιστήρι στο Πρυτανείο των Σιγειέων». Το κείμενο Β είναι στην Αττική. Η ιωνική επιγραφή ετοιμάστηκε πιθανότατα στην Προκόννησο, που ήταν αποικία της Μιλήτου. Η αττική εκδοχή θα προστέθηκε λίγο αργότερα στο Σίγειο, που ήταν ήδη υπό αθηναϊκή κυριαρχία, κατά παραγγελία του αναγραφόμενου Αισώπου και των αδερφών του, οι οποίοι πιθανόν να ήταν έποικοι από την Αττική. (πρβλ. εικ. 1 και 2 στη φωτοθήκη).

(Jeffery, L.H., The Local Scripts of Archaic Greece, Oxford, New York 1990, σελ. 366-367. Ευχαριστώ το Jeffery Archive και το Centre for the Study of Ancient Documents (CSAD), Παν/μιο της Οξφόρδης για το δικαίωμα δημοσίευσης της επιγραφής).

 
 
 
 
 

Entry's identity

 
press image to open photo library
 

>>>