Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος

Συγγραφή : Καμάρα Αφροδίτη (20/2/2003)

Για παραπομπή: Καμάρα Αφροδίτη, «Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3373>

Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος (2/11/2007 v.1) Agatharchides of Cnidus (3/9/2008 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

θρεπτός, ο
Άτομο που έχει ανατραφεί από κάποια οικογένεια χωρίς να είναι φυσικός γόνος της. Συχνά οι λεγόμενοι «θρεπτοί» ήταν εγκαταλελειμμένα παιδιά ή απόγονοι δούλων, οι γονείς των οποίων είχαν φροντίσει να εξαγοράσουν την ελευθερία τους.

περίπλους, ο
Από το ρήμα περιπλέω. Αντίστοιχη λατινική ονομασία circum-navigatio. Για τους Φοίνικες, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους χρησίμευε ως οδηγός για θαλάσσια ταξίδια. Περιλάμβανε λιμάνια, ακτογραμμές και τις κατά προσέγγιση αποστάσεις μεταξύ τους, καθώς και άλλες πληροφορίες τις οποίες ο πλοίαρχος χρειαζόταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

φίλοι, οι
Οι άνδρες που αποτελούσαν το άμεσο περιβάλλον των Ελλήνων βασιλέων ή τυράννων. Μπορούσαν να έχουν διοικητικές, στρατιωτικές, δικαστικές ή ιατρικές αρμοδιότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελούσαν και χρέη σωματοφύλακα. Παρόμοιος θεσμός υπήρχε και στην περσική βασιλική αυλή, η περσική ονομασία του οποίου δε μας είναι γνωστή. Αποτελούσαν βασικό θεσμό στην Ελληνιστική ιστορία.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>