Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Ερμοκλής της Κυζίκου

Συγγραφή : Γκιώνη Ολυμπία (30/5/2002)

Για παραπομπή: Γκιώνη Ολυμπία, «Ερμοκλής της Κυζίκου», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6919>

Ερμοκλής της Κυζίκου (5/2/2009 v.1) Hermocles of Cyzicus (28/1/2011 v.1) 
 

1. Εργογραφία

Ο Ερμοκλής, που είναι γνωστός και ως Κυζικηνός από το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κυζίκου, έζησε στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Ήταν λυρικός ποιητής και έγραψε κυρίως παιάνες. Χαρακτηρίστηκε φερέφωνο της αθηναϊκής κολακείας.1

Έκανε έργο της ζωής του το λατρευτικό έπαινο των ηγεμόνων και έγραψε παιάνες για τον Αντίγονο Α΄ και το Δημήτριο Πολιορκητή. Με έναν από αυτούς τους παιάνες νίκησε το έτος 307 π.Χ. σε διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος πολλοί ποιητές.

Από το έργο του το μόνο που μας σώζεται είναι ένα προσόδιο2 σε τρίμετρα με παρέμβλητους στίχους σε ιθυφαλλικό μέτρο, το οποίο μας παραδίδεται από τον Αθήναιο.3 Ψάλθηκε στην πομπή των Διονυσίων από χορό, όταν οι Αθηναίοι υποδέχτηκαν το βασιλιά –ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα από τη Λευκάδα και την Κέρκυρα– καίγοντας θυμιάματα και στεφανώνοντάς τον (το 306 π.Χ. ή το 291/290 π.Χ.).4 Σε αυτό το ιθυφαλλικό άσμα, ο Ερμοκλής παραβάλλει το Δημήτριο με τον Ήλιο και την ακολουθία του με τα αστέρια.

1. Lesky, A., Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας (Θεσσαλονίκη 1988), σελ. 1047.

2. Το προσόδιο ήταν χορικό άσμα με συνοδεία αυλού.

3. Αθήν. 6.253d.

4. Marcovich M., Studies in Graeco-Roman Religions and Gnosticism (Studies in Greek and Roman Religion 4, Leiden 1988), σελ. 8-18.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>