Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Πετροκόκκινος Ευστράτιος

Συγγραφή : Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν (18/11/2002)

Για παραπομπή: Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν, «Πετροκόκκινος Ευστράτιος», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5829>

Πετροκόκκινος Ευστράτιος (28/5/2008 v.1) Petrokokkinos, Eustratios - δεν έχει ακόμη εκδοθεί 
 

1. Οικογένειακό και κοινωνικό περιβάλλον

Δε διαθέτουμε στοιχεία για τη χρονολογία και τον τόπο γέννησης του Ευστράτιου Πετροκόκκινου, ούτε για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ξέρουμε μόνο ότι ήταν γιος του Λουρεντζή.1 Οι Πετροκόκκινοι ήταν μια εξέχουσα οικογένεια2 από τη Χίο εγκατεστημένη στη Σμύρνη, σε άλλες πόλεις της Μεσογείου και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.3 Στη Σμύρνη η οικογένεια Πετροκόκκινου ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα. Ο Ευστράτιος Πετροκόκκινος παντρεύτηκε την Ελένη Πιττακού, της οικογένειας Πιττακού που καταγόταν από τη Μυτιλήνη και μετά την εγκατάστασή της στη Σμύρνη ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις επιστήμες. Το ζεύγος δεν απέκτησε παιδιά, αλλά υιοθέτησε ένα αγόρι που ονόμασε Περικλή. Το όνομα του παιδιού, που παραπέμπει άμεσα στη "χρυσή εποχή" της ελληνικής αρχαιότητας, είναι απολύτως ενδεικτικό των ιδεολογικών αναφορών του κοινωνικού κύκλου, στον οποίο ανήκε ο Πετροκόκκινος.

2. Κοινοτική δράση και ευεργεσία

Ο Ευστράτιος Πετροκόκκινος ήταν διακεκριμένο μέλος της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας του Μπουρνόβα και ευεργέτης της. Το 1854 χρηματοδότησε την ανέγερση και τη λειτουργία του παρθεναγωγείου του Μπουρνόβα. Κληροδότησε επίσης ένα σημαντικό ποσό για να πληρωθεί η μοναδική τότε δασκάλα του σχολείου. Πέθανε στον Μπουρνόβα την 1η Σεπτεμβρίου του 1865 εξαιτίας της επιδημίας χολέρας4 που έπληττε τη Σμύρνη και τα περίχωρά της.

1. Κωστής, Ν.Κ.Χ., Σμυρναϊκά ανάλεκτα (Αθήνα 1906), σελ. 72.

2. Γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Πετροκόκκινου στο Argenti, P., Libro d’oro de la noblesse de Chio (Τόμος Α΄, London 1955), σελ. 121-133.

3. Χαρλαύτη, Τ., «Εμπόριο και ναυτιλία τον 19ο αιώνα. Το επιχειρηματικό δίκτυο των Ελλήνων της διασποράς: Η “χιώτικη” φάση (1830-1860)», Μνήμων 15 (1993), σελ. 120-122.

4. Καραράς, Ν., Ο Μπουρνόβας (Αθήνα 1955), σελ. 90.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>