Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αυτοκράτορες

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αδριανός

Αδριανός - προς ανάθεση Hadrian - προς ανάθεση

 

Αντωνίνος Πίος

Αντωνίνος Πίος (14/10/2005 v.1) Antoninus Pius (24/1/2006 v.1)

Ρωμαίος αυτοκράτορας (138-161 μ.Χ.). Διαδέχτηκε τον Αδριανό. Τα χρόνια διακυβέρνησής του έχουν χαρακτηριστεί ως μια σπάνια περίοδος ομαλότητας στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους των επαρχιών και κυρίως σε εκείνους της Ασίας, τους οποίους βοήθησε σημαντικά. Εξασφάλισε το διάδοχό του στο πρόσωπο του Μάρκου Αυρηλίου, τον οποίο υιοθέτησε και έκανε γαμπρό του.

περισσότερα...

 

Αυρηλιανός

Αυρηλιανός - προς ανάθεση Aurelian - προς ανάθεση

 

Βαλεριανός

Βαλεριανός (14/10/2005 v.1) Valerian (24/1/2006 v.1)

Ρωμαίος αυτοκράτορας (253-260 μ.Χ.). Προτού ανέβει στο θρόνο υπήρξε επικεφαλής της ρωμαϊκής συγκλήτου. Διέταξε διωγμό των χριστιανών και προχώρησε σε οικονομικά μέτρα που έθιξαν και τη Μικρά Ασία. Αντιμετώπισε επανειλημμένως τις εισβολές του Πέρση βασιλιά Σαπώρ Α΄ στη Συρία και τη Μικρά Ασία, μέχρι τη σύλληψη και θανάτωσή του από τον τελευταίο το 260.

περισσότερα...

 

Βεσπασιανός

Βεσπασιανός - προς ανάθεση Vespasian - προς ανάθεση

 

Γαλέριος

Γαλέριος - προς ανάθεση Galerius - προς ανάθεση

 

Γαλλιηνός

Γαλλιηνός (14/10/2005 v.1) Gallienus (25/1/2006 v.1)

Ρωμαίος αυτοκράτορας. Συμβασίλεψε με τον πατέρα του Βαλεριανό από το 253 μέχρι τη σύλληψη και το θάνατο του τελευταίου το 260 και ως μονοκράτορας μέχρι τη δολοφονία του. Αντιμετώπισε πολλούς σφετεριστές στη διάρκεια της βασιλείας του. Προχώρησε σε στρατιωτικές, διοικητικές και νομισματικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της αυτοκρατορίας, η οποία επηρέασε και τη Μικρά Ασία.

περισσότερα...

 

Διοκλητιανός

Διοκλητιανός (14/10/2005 v.1) Diocletian (26/1/2006 v.1)

Ο Διοκλητιανός γεννήθηκε το 244 στη Δαλματία από ταπεινή οικογένεια και πέθανε το 316. Στρατιώτης του ιππικού, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία. Το 284 αναγορεύθηκε αυτοκράτορας από τμήμα του στρατού. Θέσπισε το διοικητικό σύστημα της τετραρχίας, με συναυτοκράτορα τον Μαξιμιανό και καίσαρες το Γαλέριο και τον Κωνστάντιο. Περιόρισε το ρόλο της συγκλήτου και πήρε σημαντικά οικονομικά και διοικητικά μέτρα για την ανάκαμψη της αυτοκρατορίας. Το 305 παραιτήθηκε, μαζί με το Μαξιμιανό, κάνοντας μια...

περισσότερα...

 

Δομιτιανός

Δομιτιανός (14/10/2005 v.1) Domitian (26/1/2006 v.1)

Ρωμαίος αυτοκράτορας (81-96 μ.Χ.). Διαδέχθηκε τον αδελφό του Τίτο. Ακολούθησε κοινωνική πολιτική, ολοκλήρωσε αρκετά αρχιτεκτονικά προγράμματα και βοήθησε χρηματικώς πόλεις της αυτοκρατορίας όταν υπήρχε ανάγκη. Ήρθε σε ρήξη με τη σύγκλητο και ευνόησε αξιωματούχους από τις επαρχίες. Αντιμετώπισε με επιτυχία τη συνωμοσία του Σατουρνίνου, αλλά το 96 μ.Χ. δολοφονήθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου στο οποίο έλαβε μέρος και η σύζυγός του. Του επιβλήθηκε από τη σύγκλητο damnatio memoriae.

περισσότερα...

 

Καλιγούλας

Καλιγούλας (14/10/2005 v.1) Caligula (8/2/2006 v.1)

Ρωμαίος αυτοκράτορας που παρέμεινε στην εξουσία από το 37 έως το 41 μ.Χ. Η διακυβέρνησή του έχει αποτιμηθεί ως επί το πλείστον αρνητικά. Συνδέεται με την Ασία κυρίως λόγω της αυτοκρατορικής λατρείας που τελούσαν οι ελληνικές πόλεις της περιοχής προς τιμήν του. Επιπλέον, η πολιτική του προς τα μικρά πελατειακά βασίλεια του ανατολικού ρωμαϊκού συνόρου είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

περισσότερα...