Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Ηγεμόνες

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

11

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αγησίλαος Β'

Αγησίλαος Β' (14/10/2005 v.1) Agesilaos II (19/1/2006 v.1)

Βασιλιάς της Σπάρτης. Εκστράτευσε το 396 π.Χ. εναντίον των Περσών στη Μικρά Ασία για την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων. Το 394 π.Χ. ανακλήθηκε για να αντιμετωπίσει συνασπισμό των κυριότερων ελληνικών πόλεων. Μετά την Ανταλκίδειο ειρήνη (386 π.Χ.) κατόρθωσε αρχικά να διατηρήσει τη σπαρτιατική ηγεμονία. Όμως οι συνεχείς συγκρούσεις με τη Θήβα και την Αθήνα οδήγησαν σταδιακά στην πτώση. Υπηρέτησε ως αρχηγός μισθοφόρων στην Αίγυπτο, όπου και πέθανε το 360/359 π.Χ.

περισσότερα...

 

Άδα

Άδα (14/10/2005 v.1) Ada (19/1/2006 v.1)

Η Άδα ήταν κόρη του Εκατόμνου, αδελφή και σύζυγος του Ιδριέως. Το 344/343 π.Χ. διαδέχθηκε το σύζυγό της στη σατραπεία της Καρίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 341/340 π.Χ., ανατράπηκε από τον αδελφό της Πιξώδαρο και εξορίστηκε στα Άλινδα. Όταν το 334 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Καρία, η Άδα τού παρέδωσε τα Άλινδα, τον υιοθέτησε και εκείνος την αποκατέστησε στην εξουσία της σατραπείας της Καρίας.

περισσότερα...

 

Αδριανός

Αδριανός - προς ανάθεση Hadrian - προς ανάθεση

 

Αθηναγόρας ο Εφέσιος

Αθηναγόρας ο Εφέσιος (19/1/2006 v.1) Athenagoras of Ephesus (14/10/2005 v.1)

Ο Αθηναγόρας ήταν τύραννος της Εφέσου κατά την Aρχαϊκή εποχή. Το μοναδικό γνωστό στοιχείο για τον ίδιο είναι ότι εξόρισε τον Ιππώνακτα. Για την περίοδο της βασιλείας του μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν βασισμένες σε γραπτές πηγές και επιγραφές.

περισσότερα...

 

Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας

Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας - προς ανάθεση Alexander III, the Great - προς ανάθεση

 

Αλυάττης

Αλυάττης - προς ανάθεση Alyattes - προς ανάθεση

 

Αντίγονος Α΄ Μονόφθαλμος

Αντίγονος Α΄ Μονόφθαλμος (14/10/2005 v.1) Antigonus I Monophthalmus (One-Eyed) (20/1/2006 v.1)

Ο Αντίγονος Α’ Μονόφθαλμος (382-301 π.Χ.) ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο σημαντικότερος από τους Διαδόχους και ιδρυτής της Αντιγονιδικής δυναστείας. Διετέλεσε διοικητής της Φρυγίας και ίσως και της Λυδίας στη Μικρά Ασία. Για μικρό χρονικό διάστημα ορίστηκε διοικητής της Ασίας (311 π.Χ.) και έλαβε πρώτος από τους Διαδόχους, μαζί με το γιο του Δημήτριο Α’, το βασιλικό τίτλο (306 π.Χ.). Σκοτώθηκε στη μάχη της Ιψού το 301 π.Χ.

περισσότερα...

 

Αντίγονος Β΄ Γονατάς

Αντίγονος Β΄ Γονατάς - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Antigonus II Gonatas (20/1/2006 v.1)

Μακεδόνας βασιλιάς (319-239 π.Χ.), ο πρωτεργάτης της παλινόρθωσης του μακεδονικού κράτους. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος Αντιγονίδης που μετέθεσε το πολιτικό κέντρο βάρους από τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία. Προτού ανέλθει στο θρόνο (277 π.Χ.) είχε συνεργαστεί με μικρασιατικούς φορείς. Εκστράτευσε ενδεχομένως στην Καρία το 268 π.Χ. και ανανέωσε την αιγαιακή ναυτική πολιτική των προγόνων του, Αντιγόνου Μονοφθάλμου και Δημητρίου Πολιορκητή.

 

Αντίγονος Γ΄ Δώσων

Αντίγονος Γ΄ Δώσων - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Antigonus III Doson (20/1/2006 v.1)

Mακεδόνας «επίτροπος» αρχικά του Φιλίππου Ε΄ και «στρατηγός» μετά το θάνατο του Μακεδόνα βασιλέα Δημητρίου Β΄, έλαβε αργότερα το βασιλικό τίτλο. Η εκστρατεία που διεξήγαγε στην Καρία (227-225 π.Χ.) αποτελεί συνέχιση της ναυτικής πολιτικής των πρώτων Αντιγονιδών και συνακόλουθα και του Αντιγονιδικού ενδιαφέροντος για τη Μικρά Ασία.

 

Αντίοχος Α΄ Κομμαγηνής

Αντίοχος Α΄ Κομμαγηνής (14/10/2005 v.1) Antiochus I of Commagene (24/1/2006 v.1)

Ο Αντίοχος Α΄ (1ος αι. π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους βασιλείς της Κομμαγηνής. Επί της αρχής του το κράτος του ισχυροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον εισήγαγε σημαντικές θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και έχτισε ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο στο Νεμρούτ Νταγ.

περισσότερα...